Massu ihan pallo taas, mutta kerrankin hyvästä syystä...
Leivoin ihanaa pinaattileipää, ja namsk, söin sitä ihan liikaa. Pakko
laittaa teille se resepti, on otettu Saara Törmän kirjasta "Saa
vaivata". Suosittelen. Sekä kirjaa, että leipää :) Kirjassa myös mitä
mainioin omena-/raparperipiirakan ohje. Tykkään.
Elikkäs tarvitset:
reilut 5dl kylmää vettä, 1 pss kuivahiivaa, n. 1 dl pakastepinaattia,
2.5 tl suolaa (joo, oikeesti tosi paljon, ei maistunut musta silti
liian suolaiselle) ja n. 16 dl hiivaleipäjauhoja (laitoin sämpylä, kun
ei muita kaapista löytynyt).
Sitten vaan kaikki ainekset sekaisin, jauhot vikana. Ja jauhojahan
kannattaa aina lisätä vähitellen ettei tuu liian tujua taikinaa. Sitten
alustetaan taikinaa, eli käsi sinne kulhoon, mitä kauemmin jaksat sitä
parempi sitko ja maku. Joku 10 minuuttia on jo tosi hyvä. Kun taikina
tuntuu hyvältä ja irtoaa kulhon reunoista pitää se peittää ja antaa
kohota vähintään 3 tuntia (tässä välissä taitoin vuosijuhlaohjelmaa ja
lauluvihkoja toisella puolella Helsinkiä ja join lasin viiniä). Sitten
vaan leivotaan neljäksi leiväksi taikinaköntti ja annetaan kohota
liinan alla (n.1h, itse kohotin vartin, oli jo lähes yö) ja paistetaan
uunissa, aluksi 275 astetta ja kymmenen minuutin, minkä jälkeen
lämpötila lasketaan 175 asteeseen ja paistetaan kunnes leipä on kypsää
(=kumisee kun pohjaa koputtaa).
Ihan taivaallisen hyvää. Ja naurettavan helppo tehdä. Voisikohan joku
keksiä leipädieetin, voisin alkaa sille heti...:) Luit muuten oikein,
tuohon leipään ei käytetä rasvaa, että ei se nyt hirveän
epäterveellistä ole. Suolaa tosin on kamalasti, hmm...:S
tiistai, 21. helmikuu 2006
Kommentit