Viikkojen ininän jälkeen päätin lopettaa sen tehottomana ja masentavana.

Tänään olen kirjoitellut esseetä mainion luennon pohjalta. Luennolla emeritus proffa, joka osoittautui Viisaaksi Naiseksi, kertoi ajatuksiaan taitamisesta. Nykypäivänä, kun tekniikka on pitkäle korvannut ihmistyövoiman, on käsillä tekemiselle nähtävä uusi tehtävä ihmisten hyvinvoinnin kannalta. Se ilme mummon kasvoilla, kun hän näkee itsetekemänsä villasukat lapsen jalassa - siinä hetkessä mielihyvä, esteettisyys, eettisyys ja psyykkinen hyvinvointi tulevat ajankohtaisiksi. Siitä huolimatta, että tietoyhteiskunnassa käytännön tekeminen nähdään usein tarpeettomana ja arvottomana. Kuitenkin tällaisen kehityksen on nähty myös luovan tyhjyyden ja riittämättömyyden tunnetta - mietitäänpä esimerkiksi lopetettuja työpaikkoja, joissa ihmiset on korvattu koneilla. Samalla kuitenkin käsillä tekeminen myös kiinnostaa, esimerkiksi vilkaisu MTV3:n ja Nelosen nettisivuille näyttää tämän -- Joka kodin asuntomarkkinat, Köyhät ritarit, Mitä tänään syötäisiin?, Pientä pintaremonttia, Ruokala, T.i.l.a, Inno ja kohta alkaa Huvila&Huussi.

Enää ei tarvitse siis taitaa säilyäkseen hengissä, eihän nykyään ole oikeastaan pakko osata tehdä käsillään mitään. Onneksi voi ajatella, että uusia merkityksiä ja ulottuvuuksia taitaminen on siitä huolimatta saanut. Samalla kun vielä ollaan huolestuneita siitä, että korkeasti koulutetut ihmiset eivät osaa siirtää oppimaansa teoriatietoa työhönsä, voivat mielestäni kaikki taitajat nostattaa omaa itsetuntoaan. Se että osaa käytännössä, ei ole enää mikään itsestäänselvyys, eikä se ole turhaa.

Olin perjantaina ehkä omituisimmisssa ja dramaattisimmissa pöytäjuhlissa pitkään aikaan. Kaikesta huolimatta minulla oli hauskaa. Eilen en kyennyt kuin nojaamaan seinään ja katsomaan elokuvan Ruokala Lokki. Siinä paistettujen korvapuustien innostamana päätin tänään tehdä pullaa. Siitä tuli lopulta aika terveellistä, sillä kaapista ei löytynyt kananmunia, maitoa eikä tarpeeksi vehnäjauhoja, joten jatkoin taikinaa sämpyläjauhoilla. Hyvää se oli silti, Nooralta saadun Sydämellisen teen kera nautittuna.

1281790.jpg

Pullien terveellisyydestä huolimatta nyt taitaa olla iltalenkin aika. Adios. :)